Karhuseudun uusi hankeneuvoja liputtaa maaseudun vapaa-ajan palveluiden puolesta

Leader Karhuseudun tuore hankeneuvoja Aapo Kivenmaa aloitti uuden työnsä poikkeuksellisissa oloissa. Hankehommiin hän perehtyy etänä, mutta odottaa uudelta työltään mielenkiintoisia kohtaamisia ja yhteisöllisyyden edistämistä.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi Karhuseudun työntekijät ovat työskennelleet etänä jo maaliskuun alusta asti. Leader-toiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti poikkeustilassakin. Uuden työntekijän perehdytys on hoitunut siis myös täysin etänä. Onneksi nykyaikaiset kokoustyökalut mahdollistavat jatkuvan virtuaalisen yhteyden työkavereihin. Myös asiakkaiden palvelu sujuu etäyhteyksin.

– Kyllä tämän näinkin oppii, mutta odotan, että pääsen tapamaan ihmisiä kasvotusten. Tykkään kohdata ihmiset ja nähdä paikan päällä, mistä puhutaan. Aktivointityötä yhdistysten parissa pääsee varmasti tässäkin työssä tekemään, kunhan tilanne helpottuu, Aapo tuumii.

Hankeneuvoja auttaa ja ohjeistaa yhteisöjä ja yrittäjiä Leader-hankkeiden hakemisessa. Hankehakemuksien laadinta ja yhdistysten auttaminen hankesuunnitelmien tekemisessä on Aapolle entuudestan tuttua hommaa entisestä työstä Kokemäen kaupungin vapaa-aikapäällikkönä. Hän ehti toimia viran sijaisuuksissa yhteensä 7,5 vuotta. Työssä tuli myös tutustutta jonkin verran Karhuseudun toimintaan ja hankkeisiin. Hän näkee yhtäläisyyksiä vapaa-aikatoimen johtamisessa Leader-toimintamalliin.

– Vastuualueenani oli tuottaa nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalveluja kuntalaisille. Vastasin 1,1 miljoonan euron vuosibudjetin jakamisesta ja vapaa-aikaosaston investointien toteuttamisesta.  Leader myöntää samalla tavalla kokonaispotistaan rahoituksia esimerkiksi seuroille paikallisten vapaa-ajanviettomahdollisuuksien parantamiseen.

Kaupungilla työskennellessä paikalliset yhdistykset ja seuratoiminta tulivat Aapolle varsin tutuiksi. Hän harrastaa myös itse monipuolisesti ”vähän kaikkea” aina liikunnasta musiikkiin ja kalastuksesta autojen korjaamiseen.

– Urheilulajeista viime aikoina on tullut eniten harrastettua jääkiekkoa, jalkapalloa ja salibandya. Nyt korona-aikana tosin on eniten tullut heiteltyä frisbee-golfia. Retkeilyä tulee harrastettua lähinnä muutaman kerran vuodessa pidemmillä vaelluksilla.

– Musiikki on myös ollut vahvasti mukana elämässä nuoresta lähtien. On tullut soiteltua bassoa ja skittaa omissa bändeissä ja oltua mukana levy-yhtiö toiminnassa. Olemme järjestäneet myös kaveripiirin kanssa vuosittain Vastavirtarock-tapahtuman Kokemäellä jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt se valitettavasti jää väliin tänä vuonna, hän kertoo.

Yhtenä Aapon kiinnostuksen kohteena on myös kunnallispolitiikka. Hän ollut Kokemäen kaupunginvaltuustossa muutamana kautena ja kaupunginhallituksessa vuonna 2017.

Aapo tekee kerran pari vuodessa pidempiä vaelluksia ystäviensä kanssa. Toissa vuonna he vaelsivat kahdeksan päivää Lemmenjoella.

Aapon juuret ovat syvällä Kokemäen mullassa ja soittajat voivat Aapon mukaan varautua kuulemaan puhelimessa paikallisen murteen, sillä omien sanojensa mukaan mies ”puhhuu pahhaa kokemäkkee”.

Aapo on kokeillut kaupungissa asumista opiskeluaikoina. Hän on opiskellut kandintutkintonsa Turun yliopistossa ja valmistunut maisteriksi Helsingin Aalto yliopistosta Creative Business Management-ohjelmasta. Ja onpahan hänellä taskussaan myös koneenasentajan tutkinto. Kotiseutu on kuitenkin vetänyt aina takaisin puoleensa. Hän asuttaa nykyisin mummulaansa Kokemäen Peipohjassa.

– Pienemmällä paikkakunnalla teoilla on paljon suurempi vaikuttavuus. Voi saada aikaan jotain paljon merkittävämpää kuin jos vertaa vaikka Helsinkiin.

Leaderin tavoitteena on saada maaseudun asukkaat itse parantamaan omaa elinympäristöään ja tekemään siitä viihtyisän paikan asua ja työskennellä. Leader-hankkeet ovat yleishyödyllisiä eli hyödyttävät myös muita alueen ihmisiä, eivätkä vain hankkeen toteuttajia. Entisen vapaa-aikapäällikön mielestä harrastusmahdollisuudet ovat tärkeässä asemassa maaseudun asukasviihtyvyyden ja houkuttelevuuden kannalta.

– Vapaa-ajan palvelut ovat juuri niitä, millä pystyy erottumaan ja mitkä näkyvät kuntalaisille, hän sanoo.

Talkoiden ja tapahtumien suhteen on tulossa hiljainen kesä. Yhteisöt ja yritykset voivat kuitenkin hakea normaalisti rahoitusta uusiin kehittämis- ja investointihankkeisiin. Karhuseudulla on vielä rahoituskehystä hyvin jäljellä ja rahat pitää saada jaettua ennen vuoden loppua, sillä nykyinen ohjelmakausi päättyy. Hankkeille voidaan myöntää toteutusaikaa vuoden 2022 loppuun asti, mutta päätökset täytyy nuijia vuoden 2020 aikana. Jos sinulla on kehitysidea, joka tarvitsisi rahoitusta, ota yhteyttä, niin selvitetään, sopisiko se Leader-hankkeeksi.

Aapo auttaa kaikissa hankekoukeroissa. Aapoon voivat ottaa yhteyttä kaikki Karhusedun alueella Leader-hanketta harkitsevat tai hanketta jo toteuttavat. Aapon tavoitat etänä sähköpostilla aapo.kivenmaa@karhuseutu.fi tai puhelimella 044 522 5797.