Ensimmäinen miljoona lähenee – Karhuseutu on jakanut rahaa alueelle 900 000 euroa!

Karhuseudun alueen yhdistykset ja yritykset ovat olleet aktiivisia ja hakeneet runsaasti Leader-rahoitusta omiin hankkeisiin. Siitä lähtien, kun uuden rahoituskauden haut kesäkuussa 2023 käynnistyivät, Leader Karhuseudun hallitus on tehnyt myönteisiä tukipäätöksiä noin 900 000 euron edestä.

Luku on tavoitteiden mukainen. Karhuseudun alueelle jaettava rahoituskehys on koko kauden 2023-2027 ajalle noin 2,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 loppuun saakka kehystä on jaettavana vielä noin 200 000 euroa.

– Olemme hyvässä vauhdissa ja näyttää siltä, että vuodelle 2024 myönnetty rahoitus kuluu kokonaisuudessaan. Rahoitushaku on jatkuva. Jos loppuvuodesta hankehakemuksia tulee kehystä enemmän, voidaan hankkeet rahoittaa vuoden 2025 puolella. Jos taas hankkeita on vähemmän, siirtyvät rahat automaattisesti seuraavalle vuodelle, toiminnanjohtaja Aapo Kivenmaa sanoo.

 

Rahaa harrastuksiin ja palveluihin

Karhuseudun hallitus käsittelee hankkeita strategian painopisteiden mukaan. Tavoitteena on harrastusten ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksien edistäminen, työllisyyden, elinvoiman ja innovaatioiden lisääminen, paikallisyhteisöjen palvelujen ja maaseutuasumisen turvaaminen sekä ympäristö ja energiatehokkaat ratkaisut.

Harrastukset ja vapaa-aika painopiste on tähän mennessä kerännyt jaetusta potista 49 %, paikallisyhteisöjen palvelut 28 %, työllisyys, elinvoima ja innovaatiot 13 % ja ympäristö ja energia 10 %.

– Leader-tuella on kehitetty ulkoliikuntapaikkoja, luotu uusia harrastusmahdollisuuksia, parannettu kylien viihtyisyyttä ja luotu uusia työpaikkoja. Erityisesti yritysten uusia käynnistystukia on haettu paljon, Kivenmaa sanoo.

Euromäärin mitattuna harrastus ja vapaa-aika on saanut rahoitusta 447 209 euroa, paikallisyhteisöjen palvelut 251 610 euroa, työllisyys 114 248 euroa ja ympäristö 91 220 euroa.

Käynnissä 45 hanketta

Leader-rahoituksesta 43 prosenttia tulee EU:lta, 37 % valtiolta ja 20 % alueen kunnilta. Kuntien rahoitus on suhteutettu kunnan asukaslukuun. Rahoitus on myös jakautunut tasaisesti takaisin alueen kuntiin.

Karhuseudun alueen suurin kunta on Pori ja rahoituksesta 36 % on myönnetty Porin maaseutualueille. Kokemäki on saanut 22 %, Ulvila 19 %, Nakkila 14 % ja Harjavalta 10 %. Yhteensä rahoitusta on myönnetty 45 hankkeelle. Näistä hankkeista 22 on yritysten hakemia hankkeita.

– Hankkeiden lukumäärästä huomaa hyvin, että yritysten hakemat rahoitukset ovat pieniä uusien rahoitusvälineiden vuoksi. Lukumääräisesti kaikista hankkeista yritysrahoituksia on lähes puolet, vaikka summien perusteella rahoitusosuus on vain 13 %. Mutta on hienoa nähdä, että uudet rahoitusmahdollisuudet on otettu hyvin vastaan, Kivenmaa toteaa.