Karhuseudun tärpit SuomiAreenalle!

Porissa on käynnissä tapahtumien superviikko. Ajankohtaisia aiheita järjestöjen, yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa yhteistyössä julkiseen keskusteluun nostava SuomiAreena järjestetään 11.-15.7. Keräsimme maaseudun kehittämisen ja kestävän tulevaisuuden kannalta kiinnostavat keskustelutärpit.

Karhuseudun uusi paikallinen kehittämisohjelma Tulevaisuuden Teljä (2023-2027) nostaa entistä vahvemmin vastuullisuuden teeman osaksi aluekehittämistä. Vahvoja teemoja uudessa strategiassa ovat mm. maaseutuasumisen turvaaminen, älykkäät ratkaisut, ympäristö ja energia sekä työllisyys ja yrittäminen. Kokosimme listaksi kestävään tulevaisuuteen, älykkyyteen ja digitalisaatioon sekä hyvinvointiin liittyviä SuomiAreena-keskusteluja. Tänä vuonna SuomiAreenalla suuri osa keskusteluista liittyy kestävään tulevaisuuteen, mm. ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen, huoltovarmuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin sekä talouteen ja yrittäjyyteen. Nappaa vinkit ja lähde hakemaan uusia näkökulmia!

Koko ohjelman näet osoitteesta suomiareena.fi

TIISTAI 12.7.

Suomalainen metsä – maailman paras hiilinielu?

12.07.2022 klo 11:00-11:45 Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 10-12, 28100, Pori

Ihmiskunnan pitää muuttua hiilineutraaliksi. Mitä yksilö tai yritys voi tehdä asian hyväksi? Meille suomalaisille vastaus löytyy läheltä: metsästä. Metsä sitoo ja varastoi hiiltä luotettavasti ja uskottavasti. Metsäalaa voidaan kasvattaa, puun kasvua lisätä ja metsää jättää hakkaamatta. Kaikki tämä käymättä veronmaksajien kukkarolla, kiertotaloutta edistäen. Keskustelemassa puheenjohtaja Juha Marttila MTK:sta, vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö sekä Niklas Kaskeala Compensatesta. Keskustelemassa mm.  Juha Marttila MTK:sta, Niklas Kaskeala Compensatesta sekä kansanedustaja Saara Hyrkkö. Järjestäjänä on Rakeistus Oy.

Ilmastotekoja alkujuurilla

12.07.2022 klo 11:00-11:45 MTV-lava, Kauppatori, 28100, Pori

Miten maa- ja metsätalous tukevat ilmastotoimia ja mikä on kotimaisen tuotannon rooli ilmastonäkökulmasta nyt ja tulevaisuudessa. Keskustelemassa mm. viljelijä Otso Heikola MTK Satakunnasta, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola, kehitysagronomi Mervi Seppänen Yara Suomi Oysta ja Birgitta Vainio-Mattila maa- ja metsätalousministeriöstä Järjestää Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ilmastonmuutos – aivan parasta!

12.07.2022 klo 12:00-12:45 Rantalava, Eteläranta, 28100, Pori

Ilmaston lämpeneminen on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistä. Meidän on pakko muuttaa tapaamme elää, mutta luvassa on myös paljon hyvää. Kuinka siirtyä radikaalisti, mutta lempeästi kohti kestävää yhteiskuntaa? Miten ilmastonmuutokseen, sään ääri-ilmiöihin ja luontokatoon voidaan varautua ja sopeutua? Millaisia mahdollisuuksia ilmastokriisin ennaltaehkäisy ja hillitseminen tarjoavat tutkimukselle ja yritysten liiketoiminnalle? Millaista luonnossa voisi olla vuonna 2100?

Keskustelemassa mm. savonia-ammattikorkeakoulun kehitys- ja tutkimuspäällikkö Henri Auvinen ja -meteorologi Kerttu Kotakorpi. Järjestäjänä Savonia-ammattikorkeakoulu.

Nuoret ja vanhat ilmaston puolesta

12.07.2022 klo 12:00-12:45 Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, 28100, Pori

Ilmastonmuutoksen seuraukset vaikuttavat erityisen paljon lasten ja nuorten sekä heidän tulevien lastensa ja lastenlastensa elämään. Paneelissa pohditaan mm. onko ilmastohätätilan aika vai vieläkö on varaa antaa muiden tärkeiden asioiden lykätä ilmastotoimia; miten toteutetaan sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ilmastotoimien väistämättä vaikuttaessa arkeemme; ja miten politiikkatason päätökset ja yksilöiden valinnat liittyvät toisiinsa.  Keskustelemassa mm. Porin kaupunginvaltuutettu ja nuorten liittohallituksen jäsen Julia Liljegren, päätoimittaja ja  aktivistimummo Reetta Meriläinen ja Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Keskustelun järjestää Ilmastoisovanhemmat ry

Tulevaisuususko koetuksella – uskaltavatko nuoret enää unelmoida?

12.07.2022 klo 13:00-13:45 Rantalava, Eteläranta, 28100, Pori

Nuorten tulevaisuususko on jo pitkään ollut koetuksella. Perinteisempien, kuten koulutukseen ja työhön, liittyvien huolten rinnalle on noussut entistä synkempiä ilmiöitä. Ensin ilmastokriisi, sen päälle arkea rajoittanut pandemia ja nyt keväällä käynnistynyt sota ovat kaikki vaikuttaneet osaltaan siihen, miten nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen. Millaiset asiat vaikuttavat voimakkaimmin heidän tulevaisuususkoonsa? Uskaltavatko nuoret enää unelmoida ja suhtautua myönteisesti tulevaan? Keskustelemassa mm. psykoterapeutti ja mielenterveysvaikuttaja Ville Merinen futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, opettaja ja kirjailija Salaado Qasim sekä kasvatustieteen tohtori Kaisa Vuorinen. Järjestäjä on Tietoevry.

Fiiliksellä, tiedolla vai tuurilla? Kuluttajan vastuullinen ostoskassi?

12.07.2022 klo 13:00-13:45 Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, 28100, Pori

Mistä kuluttaja tunnistaa viherpesun ja oikeasti vastuullisen valinnan? Suuryritysten markkinointibudjetit mahdollistavat mielikuvien luomisen kestävistä valinnoista ja siitä, mikä on oikein, toivottua ja haluttua. Mutta ovatko tuotteet kauniiden markkinointikampanjoiden takana todella parempia? Entä osaavatko suomalaiset yritykset kertoa vastuullisista vaihtoehdoistaan kuluttajia puhuttelevasti?  Keskustelemassa mm. Minna Halme Aalto yliopistosta, Joutsen Finlandin Matias Kotkasaari, vaikuttavuusviestinnän asiantuntija Tuomo Meretniemi ja Heidi Stirkkinen Kotipizzasta. Järjestäjinä FIBS, Satakunnan Yrittäjät ja Suomen Yrittäjät ry

Ilmailun muutos hyvässä nousukiidossa – Miten Suomi lentää tulevaisuudessa?

12.07.2022 klo 13:00-13:45 Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 10-12, 28100, Pori

Suomalaiset tarvitsevat ilmailua työmatka-, loma- ja rahtiliikenteeseen. Kaupallisen lentoliikenteen rinnalla myös droonien käyttö lisääntyy useilla aloilla. Ilmailu on nyt murroksessa mm. päästövaatimusten, pakotteiden sekä uusien teknologioiden myötä. Täten tarvitaan tiekartta uusien vähäpäästöisten ja älykkäiden teknologiaratkaisujen käyttöönotosta ilmailussa. Keskustelussa nostetaan esiin erityisesti digitalisaation, sähköistymisen ja automaation tuomia mahdollisuuksia. Keskustelemassa Esa Korjula Redstone Aerosta, Jorma Mäntynen Destiasta ja Pasi Nikama Fintraffic Lennonvarmistuksesta. Järjestäjinä VTT, MML:n Paikkatietokeskus FGI, OAMK, Oulun yliopisto ja XAMK.

Raha ratkaisee – onko Suomella varaa olla suojelematta luontoa?

12.07.2022 klo 14:00-14:45 Asiantuntijakeskus BEPOP, Isolinnankatu 21, 28100, Pori

Luontokato on aika kääntää luontoteoiksi. Suomen luonnonsuojeluliitto avaa keskustelun elintärkeästä tavoitteesta: tulevissa hallitusneuvotteluissa luonnonsuojelun rahoitus nostetaan 0,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli noin miljardiin euroon. Ilman riittävää rahoitusta luontokadon etenemistä ei saada pysäytettyä. Löytyvätkö rahat luonnonsuojeluun ympäristölle haitallisten tukien poistamisesta ja jos ei, niin kenelle luontovelan lasku lankeaa maksettavaksi? Keskustelemassa mm. Harri Hölttä Suomen luonnonsuojeluliitosta, ilmastoasiantuntija Matti Kahra Nordeasta, nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen Allianssista ja kansanedustaja Kai Mykkänen. Järjestäjä on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Ilmastoviisas taloyhtiö

12.07.2022 klo 14:00-14:45 Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 10-12, 28100, Pori

Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -hankkeen, jossa kehitetään käytännön työkaluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi asuinkiinteistöissä. Miten ilmastonmuutoksen torjuntaa voidaan tehdä asunto-osakeyhtiöissä? Mikä on yksittäisen asukkaan vastuu entä yhtiön johdon? Miten lainsäädäntö pysyy mukana, kun teknologia vyöryy myös kiinteistö- ja rakentamisalalle? Pitääkö vanha ja huonokuntoinen asuinrakennus syrjäisellä sijainnilla kunnostaa? Mistä saadaan korjausrahat? Keskustelemassa mm. Kiinteistöliitto Satakunnan ja Varsinais-Suomen toiminnanjohtajat Mari Häyhtiö ja Juuso Kallio sekä kansanedustajat Mari Holopainen ja Ville Valkonen. Järjestäjänä Kiinteistöliitto.

Suomalaisten yritysten ratkaisut ilmastonmuutosta torjumassa

12.07.2022 klo 15:00-15:45 MTV-lava, Kauppatori, 28100, Pori

Keskustelun tavoitteena on tuoda esille konkreettisia suomalaisia ilmastoratkaisuja sekä millaisia mahdollisuuksia ja haasteita yrityksillä on ratkaisujensa kautta. Paneelissa esitellään kotimaisten kasvuyritysten ratkaisuja mm. vetytalouden, terästeollisuuden kiertotalouden sekä geotermisen lämmöntuotannon edistämiseksi. Lisäksi paneelissa tulee tutuksi merkittävän ilmastopotentiaalin ratkaisujen rahoittaja, valtion erityistehtäväyhtiö Ilmastorahasto. Järjestää Ilmastorahasto Oy.

Kohti hiilineutraalia Suomea – yritysten ratkaisut ilmastohaasteeseen

12.07.2022 klo 15:00-15:45 Rantalava, Eteläranta, 28100, Pori

IPCC:n ilmastoraportin mukaan toivoa on, mutta se vaatii toimia. Oikeilla toimenpiteillä päästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Yritykset ovat keskeisessä roolissa hiilijalanjäljen pienentämisessä ja puhtaamman ympäristön rakentamisessa. Eri aloilla on otettu suuria harppauksia kohti hiilineutraaliutta ja ilmastotoimet ovat hyvässä vauhdissa. Millaisia konkreettisia ratkaisuja yritykset tuovat pöytään? Millaisia toimia Suomessa vaaditaan hiilineutraaliuden saavuttamiseksi? Keskustelemassa Päivi Anttikoski S-ryhmästä, Niklas Kaskeala Compensatesta, Satu Kiiskinen Tietoevrysta, Jorma Mikkonen Lassila & Tikanojasta sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Järjestäjänä Tietoevry.

Teknologia muovaa elämäämme – sujuvampaa arkea vai vakoilijan paratiisi?

12.07.2022 klo 17:00-17:45 Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7, 28100, Pori

Arkinen elämämme siirtyy yhä enemmän virtuaaliseen todellisuuteen. Kun kaikki tieto ja ihmissuhteet ovat verkossa, mitä teemme yhteyksien katketessa? Miten yhteiskunnan toiminta ja suomalaisten tiedot turvataan, kun liikenne, terveydenhuolto ja sähköntuotanto toimivat tekoälyn varassa verkossa? Tarjoammeko vihamielisille valtioille avoimen työkalupakin? Kaksiosaisessa keskustelussa pohditaan uhkia ja niitä tekoja, joilla tulevaisuuden suomalainen yhteiskunta on turvassa. Keskustelemassa mm. Kirsi Karlamaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista, Antti Pelttari Suojelupoliisista, Teemu Roos Helsingin yliopistosta. Järjestäjinä Suojelupoliisi ja Traficom.

Miten EU vauhdittaa vihreää siirtymää?

12.07.2022 klo 17:00-17:45 MTV-lava, Kauppatori, 28100, Pori

EU:n laajan vihreän kehityksen ohjelman toimeenpano jatkuu. Komissio on mm. ennen kesää antanut ehdotuksensa EU:n energiapolitiikan korjaamiseksi (RePowerEU) ja ennen juhannusta ehdottanut laajoja toimia biodiversiteetin suojelusta ja luonnon ennallistamisesta. Paneelikeskustelu peilaa näitä ja muita teemoja osana vihreän siirtymän kokonaisuutta. Järjestäjänä Euroopan unioni.

Kulttuuri osana kokonaisturvallisuutta

12.07.2022 klo 17:00-17:45 Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 10-12, 28100, Pori

Kokonaisturvallisuus on yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehtimista viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on kokonaisturvallisuuden ytimessä. Kestävyysnäkökulma nostaa kulttuurin, kulttuuriperinnön, sivistyksen ja henkisen kriisinkestävyyden merkittäviksi lähtökohdiksi arjen turvallisuutta rakennettaessa. Keskustelemassa Tiina Mertanen Suomen kansallismuseosta, jazzmuusikko ja Taideyliopiston ex-rehtori Jari Perkiömäki, Kaisa Rönkkö Music Finlandista, Johanna Sumuvuori ulkoministeriöstä sekä inhimillisen turvallisuuden asiantuntija Jyri Wuorisalo Savonia-ammattikorkeakoulusta. Järjestäjinä Savonia-ammattikorkeakoulu, Pori Jazz ja Jazzliitto ry.

Osta oikein! Hiilikompensaatiota on tarjolla moneen makuun

12.07.2022 klo 17:00-17:45 Asiantuntijakeskus BEPOP, Isolinnankatu 21, 28100, Pori

Kuinka voin yksilönä, kuluttajana tai yrityksenä panna kampoihin ilmastonmuutokselle? Hiilensidonta-alan yritykset tarjoavat palveluja Suomessa ja maailmalla. Ala on uusi, ja ostajan pitää olla tarkkana, että rahat menevät tehokkaaseen ja oikeudenmukaiseen toimintaan. Sudenkuopista ja niiden välttämisestä isäntien kanssakeskustelevat lainsäätäjä MEP Henna Virkkunen, ostaja Petja Pietiläinen Respect Projectista ja asiantuntija Lasse Leipola Finnwatchista. Järjestää Hiilensidonta ry.

KESKIVIIKKO 13.7.

The Smart City Morning Talks: Kolme myyttiä älyliikenteestä

13.07.2022 klo 09:30-10:30, Caffè Locale Yrjönkatu 12 28100, Pori.

Älyliikenne saattaa näyttäytyä teknologiavetoisena ja etäisenä utopiana, jossa robottiautot valtaavat katutilan. Mutta mistä älyliikenteessä oikeasti on kyse? Sitowisen järjestämässä aamukahvitapahtumassa avataan näkökulmia älyliikenteeseen: miten älyliikenne muuttaa meidän jokaisen arkea? Onko älyliikenne suurten kaupunkien yksinoikeus vai hyödyttääkö se myös pieniä kaupunkeja ja maaseutualueita? Onko älyliikenne muutakin kuin robottibusseja? Keskustelemassa mm.  Sitowisen älyliikenneasiantuntija Ville Kilpiö, Leila Lehtinen Matkahuollosta ja Mari Päätalo Espoon kaupungilta. Järjestäjänä Sitowise.

Luonto katoaa – mitä pitäisi tehdä?

13.07.2022 klo 10:00-10:45 Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7, 28100, Pori

Luontokato etenee hurjaa vauhtia koko maailmassa, mutta suomalaisen luonnon voimme pelastaa vain me itse. Mitä tiede neuvoo meitä tekemään, mikä on yritysten rooli ja mitä poliitikot aikovat ongelmalle tehdä? Keskustelemassa Timo Lehesvirta Metsä Groupista, Susanna Lehvävirta Helsingin yliopiston kestävyystieteiden yksiköstä ja ympäristöministeri Maria Ohisalo. Järjestäjä on Helsingin yliopisto.

Pyörittääkö raha kestävää tulevaisuutta?

13.07.2022 klo 11:00-11:45 Asiantuntijakeskus BEPOP, Isolinnankatu 21, 28100, Pori

Maailma ei muutu vastuullisemmaksi ilman rahavirtojen kääntämistä muutosta kohti. Yksilöillä, samoin kuin yrityksillä ja yhteiskunnalla, on ratkaiseva rooli muutoksessa. Mitä finanssiala voi tehdä ympäristön ja ihmisoikeuksien eteen? Ja miten sen toimet vaikuttavat yksilön, yritysten ja yhteiskunnan valintoihin? Keskustelemassa mm. europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Oras Tynkkynen Sitrasta ja Katja Keitaanniemi OP Yrityspankki Oyjsta. Järjestäjinä OP Ryhmä ja Nasdaq Helsinki.

Tyhjenevien kuntien viimeinen pelastusyritys

13.07.2022 klo 17:00-17:45 Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, 28100, Pori

Tyhjenevätkö kunnat kokonaan kun sote lähtee kunnista? Elinvoimainen kunta, jossa nuoret eivät ole passiivisia toimien kohteita vaan aktiivisia toimeen tarttujia on kunta johon halutaan jäädä ja palata myöhemmin. Paneelikeskustelua varten on teetetty kysely nuorille, jossa selvitetään mikä saisi heidät jäämään tai palaamaan myöhemmin takaisin kotikuntaansa. Kyselyn tuloksista keskustellaan paneelissa.Keskustelemassa mm. Timo Aro MDI:sta, Iida Laurila Allianssista ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli. Järjestäjä on Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.

Ympäristöratkaisuja innovaatioista – Voidaanko maailman muovijäteongelma ratkaista yritysvastuun ja kasvuyritysten yhteistyöllä?

13.07.2022 klo 17:00-17:45 Asiantuntijakeskus BEPOP, Isolinnankatu 21, 28100, Pori

Viimeisimmän tiedon mukaan meriin valuu noin 8-10 miljoonaa tonnia muovijätettä vuosittain. Merien muovijätteen määrän on ennustettu jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Löytyykö muovijäteongelman ratkaisu suomalaisesta innovaatiosta ja yritysyhteistyöstä? RiverRecycle:n järjestämässä paneelissa keskustelevat Tanja Virtanen-Leppä (Huhtamäki Oyj), Anssi Mikola (RiverRecycle) sekä Varpu Savolainen (Bloft Design Lab).

TORSTAI 14.7.

Anna älylaitteellesi hyvä loppuelämä

14.07.2022 klo 12:00-12:45 Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7, 28100, Pori

Suurin osa puhelimen tai läppärin hiilijalanjäljestä syntyy ennen kuin laitetta on edes otettu käyttöön: laitteiden valmistus tuottaa 80-90 % niiden elinkaaren aikaisesta hiilijalanjäljestä. Teet siis merkittävän ympäristöteon pidentämällä laitteesi elinkaarta. Mitä meidän siis pitäisi tehdä, että laitteiden hiilijalanjäljen pienentäminen olisi mahdollisimman helppoa ja tehokasta? Järjestäjänä on Atea Finland Oy.

Mitä seuraava sukupolvi syö?

14.07.2022 klo 12:00-12:45 Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, 28100, Pori

Mitä seuraava sukupolvi syö ja mitkä ovat kotimaisen ruoan vahvuudet? Miten ruoankulutus muuttuu ja kuinka kotimainen ruoka sopeutuu muutokseen? Järjestäjä on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Hyvä paha teknologia – teknologia toivon tuojana?

14.07.2022 klo 14:00-14:45 Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7, 28100, Pori

Teknologia on aiheuttanut ongelmia, mutta se on myös välttämättömyys globaalien ongelmien ratkaisussa. Keskustelua teknologisten innovaatioiden hyvistä ja huonoista puolista tieteen, yritysten ja politiikan näkökulmasta. Keskustelemassa mm.  laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta, Mika Pantzar Helsingin yliopistosta, Millennium Technology Prize-palkittu fyysikko Tuomo Suntola. Järjestää Tekniikan Akatemia -säätiö TAF.

Kuka rikastuu, kun yritys menestyy – yrittäjä vai me kaikki?

14.07.2022 klo 15:00-15:45 asiantuntijakeskus BEPOP, Isolinnankatu 21, 28100, Pori.

Miten saamme Suomeen lisää menestyviä yrityksiä? Mihin niitä tarvitaan? Kenen etu lopulta on, että yrityksellä pyyhkii hyvin? Tule kuulemaan yrittäjien sekä yrittäjyysasiantuntijoiden opit ja eväät. Keskustelemassa mm. Timo Aro MDI:sta, Susanna Kallama Suomen Uusyrityskeskukset ry:sta sekä Eumer Finland Oy:n yrittäjä Olli Ojamo.  Järjestäjänä Suomen Uusyrityskeskukset ry.

HUOM! Uusyrityskeskus Enterin Satakunnan toimistolla on tarjolla maksutonta popup-yritysneuvontaa t0 14.7. klo 10-14. Kannattaa lähteä testaamaan oma liikeidea. Enterin löydät osoitteesta Gallen-Kallelankatu 8.

Pelastaako taide maailman?

14.07.2022 klo 15:00-15:45 Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7, 28100, Pori

Luonnontiede tuottaa meille faktoja ilmastokriisistä, mutta sen ratkaisemaksi yhteiskunnallinen ja kulttuurinen ymmärrys on yhtä tärkeää. Tarvitsemme näkymiä parempaan, kykyä nähdä asiat toisin, yllätyksiä ja tilaa uudelle ajattelulle. Mitkä ovat kulttuurin mahdollisuudet kestävyysmurroksesta selviytymisessä? Voimmeko valmistautua tuntemattomaan tulevaisuuteen taiteellisen ajattelun ja mielikuvituksen avulla? Puhujina mm. Rosa Meriläinen Kulta rysta, jazzmuusikko ja Taideyliopiston rehtori emeritus Jari Perkiömäki, Suomen Jazzliiton Maria Silvennoinen ja arkkitehti ja kaupunkitutkija Kaarin Taipale. Keskustelun järjestää Pori Jazz.

PERJANTAI 15.7.

Ammatillisen aikuiskoulutuksen rooli vihreässä siirtymässä

15.07.2022 klo 10:00-10:45 Asiantuntijakeskus BEPOP, Isolinnankatu 21, 28100, Pori

Meidän on yhteiskuntana muutettava toimintatapojamme kestävämmäksi, jotta saamme yhdessä aikaan vihreän siirtymän. Jokaisen ammattilaisen on tunnettava oman toimialansa kestävät toimintatavat ja ymmärrettävä oma roolinsa vihreässä siirtymässä. Tämän ymmärryksen ja siihen liittyvien konkreettisten taitojen kasvu tapahtuu jatkuvan oppimisen ja ammatillisen koulutuksen avulla työpaikoilla. Tämä vaatii yhteistyötä työelämän, virkamiesten ja koulutuksen järjestäjien kesken. Keskustelemassa Henna Knuutila Resteristä, Veli-Matti Lamppu AMKE rysta, Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Mia O’Neill Suomen ympäristöopisto Syklista ja Maija Saari Satakunnan ELY-keskuksesta. Järjestää Suomen ympäristöopisto SYKLI.

Asiantuntija muutti maalle – onko monipaikkaisuus maaseudun pelastus?

15.07.2022 klo 10:00-10:45 Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, 28100, Pori

Viihdytkö sekä kaupungissa että maaseudulla? Koronapandemia laittoi etätyöläiset liikkeelle. Kaiken kaikkiaan noin 40% suomalaisista voi tehdä paikkariippumatonta työtä. Kylät ja maaseutu ovat saaneet uusien asukkaiden joukon, joka tekee töitä kotoa, mökiltä, saaristosta ja tuntureilta. Ohjaako etätyön uusi aika asumaan väljemmin? Miten maaseutu voi houkutella yrittäjiä ja etätyöläisiä? Onko paikkariippumaton rekrytointi väylä saada osaajia maaseudulle? Millaista tietotyötä maaseudulla tehdään? Keskustelemassa Timo Aro MDI:sta, maallemuuttaja ja yrittäjä Anniina Jalkanen, Töitä Suomesta Oy:n  Riikka Koskinen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Järjestäjänä Suomen Kylät ry.

Kyberturvallisuuden monet kasvot

15.07.2022 klo 13:00-13:45 Rantalava, Eteläranta, 28100, Pori

Keskustelemme nykypäivän tietoturvasta ja siitä, olemmeko valmiita kohtaamaan haasteet niin henkilökohtaisella, yritysten kuin yhteiskunnan tasoilla. Keskustelun teemana ovat verkkohyökkäykset, tietojen kalastelu, tietomurrot ja se, miten kyberrikollisuus uhkaa meidän rahojamme, tietojamme ja turvallisuuttamme. Olemmeko turvassa, kun kaikki on murrettavissa ja mitä tälle uhalle on tehtävissä? Keskustelun vetää tietokirjailija ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen. Järjestäjä on Spear Innovations.

Kenen taskussa ruoka-aitan avaimet kilisevät? – Kasvua ja kestävyyttä kotimaisella ruoantuotannolla

15.07.2022 klo 14:00-14:45 Raatihuoneenpuiston lava, Teatterikatu 7, 28100, Pori

Keskustelemassa Hanna Hamina Suomen Siipikarjaliitto rysta, Tero Hemmilä HKScan Oyj:sta, kansanedustaja Petri Huru, Teija Kirkkala Pyhäjärvi-instituutista ja varautumiskoordinaattori Matti Niskanen Ely-keskuksesta. Järjestäjinä Porin kaupunki, Pyhäjärvi-instituutti ja Rauman kauppakamari.