5 askelta ideasta hankkeeksi

Oletko joskus harkinnut Leader-hankkeen hakemista, mutta ajatellut, että se vaatii liikaa työtä. Tosiasia on, että jonkin verran paperityötä ja selvittelyä hankkeen hakeminen vaatii, mutta yksin siitä ei tarvitse selviytyä. Neuvoa ja tukea on saatavilla koko projektin ajan. Olemme myös jakaneet hankkeen hakemisen ja etenemisen selkeiksi askeliksi.

1. Kaikki lähtee liikkeelle ideasta tai tarpeesta

Kun sinulla on hankeidea tai jokin tarve, johon voisit saada ratkaisun hankkeella, ota yhteys Karhuseudun toimistoon. Saat tietää, onko ideastasi hankkeeksi. Jos saat vihreää valoa, saat apua hankkeen suunnitteluun.

2. Esivalmistele hanke

Tämä vaihe vaatii hieman selvittelyä. Jos sinulla on yhdistys, sinun pitää huolehtia, että yhdistyksesi tiedot PRH:n yhdistysrekisterissä ovat ajan tasalla. Rekisteristä näet esimerkiksi kenellä on nimenkirjoitusoikeus. Kun rekisteri on kunnossa, pääset hakemaan suomi.fi-valtuuksia. Valtuuksia tarvitaan, jotta myöhemmin pääset jättämään hankkeen vireille sähköisessä Hyrrä-palvelussa.

3. Hankkeen valmistelussa pääpaino on suunnittelussa

Jotta voit edetä hankkeen suunnittelussa, sinulla pitää olla yhdistykseltä päätös hakea hanketta. Tämänkään jälkeen suunnittelua ei kannata tehdä yksin. Saat hankkeen suunnitteluun apua Karhuseudulta. Henkilöstö neuvoo lupa-asioissa, laskelmien teossa ja muissa hankkeen yksityiskohdissa.

4. Jätä hanke vireille ja odota tukipäätöksiä

Hanke jätetään sähköisessä Hyrrä-palvelussa. Palvelu antaa vinkkejä koko ajan hakemuksen tekemiseen. Kun hankehakemus on palvelussa allekirjoitettu ja lähetetty, tulee se automaattisesti vireille. Tämän jälkeen voit alkaa toteuttaa hanketta omalla riskillä. Huomaa kuitenkin, että Leader Karhuseudun hallitus käsittelee hankehakemuksesi ja hallituksen pitää puoltaa hankettasi. Hankesuunnitelmasi tulee noudattaa Karhuseudun Tulevaisuuden Teljä-strategiaa ja hallitus pisteyttää hankkeesi strategian pohjalta laadittujen valintakriteerien perusteella. Tämän jälkeen hanke etenee vielä Satakunnan ELY-keskukselle, joka antaa hankkeelle virallisen tukipäätöksen.

5. Nyt hommiin!

Nyt pääset laittamaan kädet saveen ja toteuttamaan hankkeesi suunnitelman mukaan. Jos hankkeesi on pitkä, voit hakea maksatusta tarpeen mukaan jo hankkeen edetessä. Maksatuksen hakemisessakin ota yhteyttä Karhuseutuun. Palvelu on vain puhelinsoiton tai sähköpostiviestin päässä.

Lue esimerkkejä yhdistysten hankkeista

Lue esimerkkejä yritysten hankkeista