Jokilaakson ympäristöyhdistys yhdistää Kokemäen, Harjavallan ja Nakkilan alueen ihmiset, jotka haluavat toimia lähiluonnon puolesta. Puheenjohtaja Marianne Holmberg nimeääkin yhdistyksen tärkeimmäksi tehtäväksi luonnon suojelun ja sen näkyväksi tekemisen.
– Globaalien ongelmien suhteen me lähdemme liikkeelle siitä, että jokainen voi huolehtia omasta elinympäristöstään.
Holmberg vannoo osallistamisen nimeen aikoina, jolloin luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan jatkuvasti.
– Jos ihmiset eivät itse pääse osallistumaan ja vaikuttamaan, he vaipuvat helpommin toivottomuuteen. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus osallistua, se luo toivoa.
Toimintaansa koronapandemian jälkeen käynnistelevä Jokilaakson ympäristöyhdistys järjestää esimerkiksi tapahtumia ja erilaisia retkiä vahvistaakseen ihmisten luontosuhdetta. Tulevaisuudessa aiotaan panostaa etenkin lasten ja nuorten ympäristökasvatukseen.
– Toivomme, että voisimme edistää yhteistyötä alueen päiväkotien kanssa ja tehdä vierailuja. Lapset ovat tarkkoja havainnoijia, uteliaita ja suvaitsevaisia. Kun he innostuvat, he opettavat vanhempiaan esimerkiksi eri lajien merkityksestä, Holmberg pohtii.
Päiväkotiyhteistyötä on jo kokeiltu Jokilaakson ympäristöyhdistyksen logossakin esiintyvän maskottimajavan nimeämiseksi. Majava sai keväällä nimen Raikuli. Nimen ideoi Nuutti Harjavallan Joenrannan päiväkodista.
Ympäristöyhdistys järjestää Luontoillan Harjavalta-salissa 13.10.
Jokilaakson ympäristöyhdistys järjestää kaikille avoimen Luontoillan Harjavalta-salissa 13.10 klo 18 alkaen. Luontoillassa voit kysyä luontoon liittyviä kysymyksiä paikalla olevilta asiantuntijoilta. Kysymyksiä voi lähettää jo ennakkoon Marianne Holmbergille osoitteeseen marianneh21@gmail.com. Ilmoittautumista ei tarvita, tervetuloa mukaan!
Asiantuntijoina kysymyksiin vastaamassa:
- Luontokartoittaja (EAT) Sini Solala, joka on tehnyt selvityksiä mm. sudenkorennoista, linnuista, metsäluonnon arvokohteista ja perinnebiotoopeista.
- Eläintuntija ja Satakunnan luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Karri Jutila, jonka erityiskiinnostuksen kohteena ovat olleet vesien selkärangattomat eläimet, kalat, lepakot ja linnut. Koulutukseltaan luonnonmaantieteilijänä hänen osaamisaluettaan on myös eloton luonto, kallio- ja maaperä.
- Sammakkoeläin- ja matelijaharrastaja sekä luontokartoittajaopiskelija Terhi Suutari.
- Biologi (FM) Iiro Ikonen, joka on toiminut 30 vuotta ympäristöhallinnossa luonnon- ja vesiensuojelutehtävissä. Työskentelee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikössä uhanalaisten lajien suojeluvastaavana.
- Hortonomi, puutarhaopettaja ja perinnebiotooppituntija Aila Tarvainen, joka on tehnyt elämäntyönsä neuvontajärjestössä luonnon- ja maisemanhoidon asiantuntijana maaseudun kulttuurimaisemissa.
Luontoillassa tavattavissa myös Leader Karhuseudun Energiaa elämään -hankkeen koordinaattori Mimmi Virtanen. Häneltä voi tulla kysymään Leaderin mahdollisuuksista olla yhdistysten tukena kestävän kehityksen edistämisessä.
Kestävän kehityksen viikko 26.9.-2.10. nostaa esiin maaseudun kestävän kehityksen työtä
Kestävän kehityksen viikolla Leader Karhuseutu esittelee kanavissaan erilaisia erityisesti sosiaalista ja ekologista kestävyyttä lisääviä tekoja ja toimintaa. Kestävä kehitys tarkoittaa ihmisten hyvinvoinnin varmistamista maapallon kantokyvyn rajoissa. Tarkoitus on, ettei meidän hyvinvointimme vähennä tulevien sukupolvien hyvinvointia. Kestävyys muodostuu kolmesta ulottuvuudesta: sosiaalisesta, ympäristöllisestä ja taloudellisesta kestävyydestä. Kestävämpi toiminta liitetään usein luopumiseen ja unohtuu, että se voi tarkoittaa myös yhteisöllisyyden kokemuksia, hyvää mieltä tai säästettyjä euroja.
Karhuseudun oman Energiaa elämään -hankkeen kautta autetaan Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan, Ulvilan, Porin maaseutualueiden ja Luvian yhdistyksiä tekemään omassa toiminnassaan kestävän kehityksen työtä sekä oppimaan lisää kestävistä valinnoista.
Ota seurantaan #kestäväkarhuseutu ja seuraa Kestävän kehityksen viikolla Karhuseudun kanavia.