Tämän viikon lauantaina 26.3. klo 20.30-21.30 on jälleen Earth Hour. Tempauksella sammutetaan valoja symbolisena eleenä ja näytetään näin tukea ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnalle. Karhuseudun henkilökunta pohti omia tapojaan säästää energiaa ja luonnonvaroja sekä huomioida ympäristö arjessa.
Kuka irrottaa aina sähkölaitteet pistorasioista? Kenen terassin valot toimivat aurinkoenergialla? Kuka tekee itse punaviiniä entä kuka siivousaineet? Kenellä on Vie roskat kotiin -sääntö? Kuka suunnittelee kodin energiaremppaa? Karhuseudun henkilökunta laittaa lauantaina vietettävän Earth Hourin kunniaksi jakoon omat vinkit energian ja ympäristön säästämiseksi ja pohtii myös ekounelmiaan. Onko teillä vastaavia vinkkejä? Tee lupaus ja jaa se somessa #EarthHourSuomi. Lisää vielä #Karhuseutu, niin jaamme vinkin tai lupauksen Karhuseudun kanavissa!
Karhuseudun henkilöstön energiansäästö ja ekovinkit
”Ostan vihreää sähköä, ja suunnitteilla on kodin remontti, jossa myös energiatehokkuus paranee ja fossiilisten käyttö vähenee. En osta lihaa kaupasta, vaikka syötyä sitä tulee ja suosin luomutuotteita. Varsinkin keväällä, kesällä ja syksyllä harrasteet ovat hyvin hiilineutraaleja ja myös luonnon virkistyskäyttöä on mahdollisimman paljon.
Se vähä, mitä ostan asioita, pyrin ostamaan laadukasta, kestävää ja vastuullista. Jäljitettävyys on tärkeä kriteeri. Kierrätän muovin, pahvit, paperit, metallin ja lasin.
Sen mitä autolla on pakko ajaa, ajan toistaiseksi pienikulutuksisella diesel-autolla. Olen tulevaisuudessa kiinnostunut päivittämään kulkinetta joko lataushybridiin tai täyssähköautoon.”
– Aapo, toiminnanjohtaja
”Käytän ResQ-sovellusta ruokahävikin vähentämiseksi. Pyöräilen tai kävelen autoilun sijasta aina kun se on mahdollista. Tavaroita ja vaatteita lainaamme ja kierrätämme lähipiirissä ja kirppistely kuuluu elämään. Yksi ekovinkki on itse tehdyt ekologiset siivous- ja pesuaineet, joissa hyödynnän esimerkiksi etikkaa, ruokasoodaa ja sitruunaa.”
– Tuuli, hanketyöntekijä Kokemuksella duuniin -hanke
”Meillä on terassilla aurinkokennovalot käytössä – varhaiskevään valokin jo riittää lataukseen ja terassin iltavalaisuun. Ei tarvitse naksutella sähkövaloja päälle. Toinen ekotekoni on, että suihkussa käydessä suljen hanan saippuoinnin ajaksi – säästyy vuositasolla jokunen litra. Pyrin kehittymään kierrättäjänä: paperit, pullot ja purkit sekä vaatteet kuuluvat jo aika hyvin repertuaariin.”
– Marko, hankekoordinaattori Kokemuksella duuniin -hanke
”Tykkään ajatuksesta, että mahdollisimman paljon hankkisi tai tekisi itse. Sen mitä arjessa ehtii. Lihaa tulee perheen ruokapöytään hankittua lähimetsistä ja varsinkin kesäisin tulee kalasteltua. Punaviinin tekemistäkin on tullut kokeiltua itse. Talo ja sauna lämpiävät oman metsän puilla ja samalla tulee metsää hoidellessa pidettyä itseä kunnossa. Pandemia on entisestään vähentänyt vaatteiden ja materian ostamista. Pienemmälläkin pärjää.”
– Lauri, hankeneuvoja
”Käytän talvella erittäin vähän omaa autoa, kuljen enimmäkseen linja-autolla esimerkiksi töihin. Muutenkin liikun omalla autolla suht vähän, pidemmillä matkoilla liikun aina linja-autolla tai junalla.
En pidä koskaan latausjohtoja pistokkeissa kuin sen ajan, kun lataan jotain laitetta. Jos lähden pois kotoa pidemmäksi aikaa, otan kaikki turhat töpselit irti seinistä, esimerkiksi radion ja television.
Kauppaan menen oman kassin kanssa ja ostan mahdollisimman paikallista ruokaa. Käytän paljon myös Noormarkun Lähituottajien ruokarinkiä ostosten tekemiseen.
Lajittelen roskat pihasta löytyviin astioihin: biojätteet, kierrätyspaperit, muovit, lasit ja metallit menevät kaikki kiertoon. Pyrin myös mahdollisuuksien mukaan toimittamaan esimerkiksi vanhat petivaatteet eläinyhdistyksille ja muille vastaaville sekä vanhat vaatteet keräyspisteisiin.”
– Niina, maksatusneuvoja
”Minulla on Vie roskat kotiin -sääntö, joka tarkoittaa sitä, että jos vaihtoehtona on laittaa kierrätettävät jätteet sekaroskiin, roskat pakataan mukaan. Muutaman kerran on käppyräksi kuivahtanut banaaninkuori löytynyt repun sivutaskusta.
Elämäni on melko monipaikkaista; asun, työskentelen ja opiskelen Pori – Tampere – Helsinki – Uusikaupunki -akselilla. Tämä vaatii kulkemista, mutta luovuin omasta autosta muuttaessani kaupunkiin. Autolle olisi tarvetta välillä, mutta tavoitteeni on olla enää hankimatta autoa vain ja ainoastaan meidän taloutemme käyttöön. Välillä julkisilla meno tuottaa päänvaivaa ja vie aikaa. Ajattelen kuitenkin, että ihmisen suurin ekoteko voi olla antaa aikaansa matkustamiseen. Ekounelmani on elää ilman omaa autoa.
Ilmainen vinkkini luonnonvarojen ja rahan säästöön on, että isompi olohuone ei vaadi isompaa telkkaria – siirrä teeveetä lähemmäs sohvaa!”
– Mimmi, hankekoordinaattori Energiaa elämään -hanke
”Oma kassi mukaan kauppaan, niin taloudellinen kuin ekologinen teko!”
– Outi, hankekoordinaattori Fyffee kohti oman talouden hallintaa -hanke
Lisätietoa Earth Hourista saat: https://wwf.fi/earthhour/
Kiinnostaako teitä miettiä energiatehokkuutta tai ympäristöä säästävää toimintaa oman yhdistyksen tai yrityksen kohdalla? Karhuseutu auttaa! Tarjolla on myös Leader-rahoitusta toiminnan kehittämiseen. Kurkkaa lisätietoa Karhuseudun Energiaa elämään -hankkeesta ja ota yhteyttä hankekoordinaattori Mimmi Virtaseen.